Mältningen

Jag fick börja med stöpningen, där kornen läggs i blöt och blir fuktiga. I groningen breder man ut kornen på en fuktig yta där de börjar gro – där det bidas enzymer för att omvandla stärkelse till socker senare under mäsknigen. Helt färdigmalda är kornen när det finns tillräckligt med enzym och de blir torkade med varm luft – kölning. Man kan torka på olika sätt och olika temperaturer. För min första öl valde jag att torka på cirka 80 grader som ska bli bra till ljus öl. Vill man ha en mörkare öl kan man torka vid ca 100-110 grader.

 

 

barley-2188470_960_720

De sex stegen i ölprocessen

Min första ölbryggning är nu i full gång. Jag är riktigt taggad! Det har bestått av en rad svordommar, inköp och en hel del svett. Men jag har ändå lyckats. Receptet jag använde mig av kommer jag tills vidare behålla för mig själv, men jag kan garantera att med en enkel Google-sökning får man den hjälp på traven som man behöver.

De sex stegen som jag tidigare pratade om i ett inlägg 2016 är mältning, mäskning, vörtkokning, jäsning, filtrering och pastörisering. De är de jag använt mig av för att brygga. Jag tänkte gå igenom de i några inlägg framöver så jag hoppas ni finner det intressant.

2017 är året då jag…

…kommer att börja brygga min egen öl. Ni hörde rätt! Jag kommer att starta upp en liten hobbyverksamhet här i garaget. Äntligen ska jag producera mitt eget öl. Först och främst siktar jag på att lära mig mer om ölets vackra konst. Sedan får vi se hur den smakar! Jag räknar givetvis inte med att bli något proffs, men vem vill inte kunna bjuda på en öl eller två från gården när det kommer gäster på besök. Många högtider har ju säsongsöl och varför då inte göra det också, tänk en påsköl till påskbordet och en julöl framför Kalle Anka.

7693255346_43aa34a53a_b